#1 2008-10-30 14:23:54

ADMIN

Administrator

Punktów :   

W centrum miasta zjesz obiad za 7,50

W Krośnie niedawno otwarty został nowy fast food. Nie, nie chodzi o kolejny lokal z tzw. „śmieciowym” jedzeniem. Smaczne, staropolskie potrawy w szybkim tempie serwowane są w „Chacie”, czyli nowym lokalu firmy cateringowej Trafunek. Cena dwudaniowego zestawu – 7,50 zł.

Mieszkańcy Krosna oraz studenci od dawna narzekali na brak miejsca, gdzie można smacznie i tanio zjeść. Miejscowi restauratorzy nie chcieli stworzyć np. baru mlecznego czy innej taniej jadłodajni. W swoich lokalach oferują dwudaniowe obiady, które kosztują minimum 20 zł. Zostaje jeszcze pizza, czy jakiś fast food. Wprawdzie niektóre lokale proponują np. obiady abonamentowe, ale zwykle kosztują one ok. 10 zł. Taniej, bo za 7,50 zł zjemy w „Chacie”.

To lokal gastronomiczny przy ul. Piłsudskiego, niedaleko Rynku. Jego właścicielem jest jedna z firm cateringowych – Trafunek z Dębowca. W restauracji oferuje staropolskie, swojskie smaki za niską cenę, które na dodatek zostają podane bardzo szybko.

„Chata” została otwarta zaledwie dwa tygodnie temu, ale już widać, że cieszy się uznaniem wśród krośnian. - Otwarcie lokalu oceniamy bardzo dobrze. Może nie było jakiegoś wielkiego boomu, ale jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani tak dużym zainteresowaniem naszym nowym lokalem - zapewnia Łukasz Ulaszek z Trafunku.

Ceny są kusząco niskie. 7,50 zł kosztuje tzw. zestaw dnia, składający się z zupy, drugiego dania wraz z surówkami i kompotu. Zestaw codziennie jest inny, a dania barowe są do wyboru. Np. pierogi ruskie kosztują 3,90 zł, a żurek z jajkiem zjemy tam za 2,80. Takich cen w Krośnie nie ma nigdzie, nie licząc zakładowych stołówek. Co sprzedaje się najlepiej? - Oczywiście zestaw dnia ze względu na atrakcyjną cenę. Mamy nadzieję, że takie ceny utrzymają się jak najdłużej, zależeć to jednak będzie od sytuacji na rynku – mówi przedstawiciel firmy.
- Nastawiamy się na tanie i pyszne polskie potrawy, choć z czasem możemy wprowadzić potrawy kuchni regionalnych. Z tego powodu ludzie nie powinni oczekiwać, że w lokalu takim, jak „Chata” serwowane są wymyślne i wykwintne potrawy – wyjaśnia.

W lokalu przy ul. Piłsudskiego mieści się również sklep, w którym można kupić ciasto, pieczywo, wędliny oraz sałatki własnego wyrobu. - Wszystkie dostępne w „Chacie” produkty wytwarzane są w należącej do naszej firmy: masarni, piekarni, garmażerce, deserowni i ekologicznym gospodarstwie rolnym – informuje Łukasz Ulaszek. - Wszystkie wyroby wytwarzane są według tradycyjnych receptur - dodaje.

Firma Trafunek istnieje na rynku już ponad 20 lat, a od 11 lat specjalizuje się w cateringu. Działa głównie na terenie Polski południowo-wschodniej, ale na swoim koncie ma również obsługę imprez ogólnopolskich i zagranicznych. Oprócz własnych zakładów produkcyjnych posiada także stadninę koni wraz ze szkółką jeździecką. Lokale gastronomiczne Trafunku działają już w kilku miastach: w Jaśle, Dębowcu, Gorlicach, Rzeszowie, Cisnej, Rymanowie, Barwinku oraz Krośnie.

(2008-10-28/11:36:25)
Aneta Kut, fot. Adrian Krzanowski

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
kwartet smyczkowy warszawa Pustkowo ośrodki wypoczynkowe